CITRON OCH VANILJ SUFFLÈ MED BJÖRNBÄRSSÅS OCH LÄTTVISPAD GRÄDDE

Processed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 presetProcessed with VSCO with t1 preset-English down below-

Igår försökte jag göra min första sufflé. Och yes, det var så gott och det var inte alls så svårt som jag trodde. Idag var jag bara tvungen att göra sufflén igen på dagen för ville så gärna ta fina bilder och kunna dela mitt recept med er. Som ni vet är bilderna väldigt viktiga för mig och jag tycker inte bilderna blir fina när det är mörkt hemma, jag föredrar dagsljuset. Här på Island vid denna tid på året blir det mörkt ganska tidigt…

När jag har bestämt mig för att laga eller baka något där jag hört är lite tekniskt, då brukar jag googla recept och kolla igenom youtube videos på hur man gör och lär mig olika tricks på hur man lyckas bäst.

Den här gången valde jag att göra en citron och vanilj sufflé och det är en perfekt kombo tycker jag. Jag ville också ha något extra till sufflén så jag gjorde en super enkel björnbärssås och lite lättvispad grädde. En sufflé är som att äta en luftig varm mousse, så gott, du måste testa om du aldrig har gjort det innan.

De kommer att stiga i ugnen och det går ganska snabbt men det är normalt, du måste servera dom direkt annars hinner dom falla ner. Du kan alltid testa och göra sufflén i andra smaker, t ex choklad, mango, passionsfrukt, hallon eller vad som helst. Jag tror att jag ska försöka göra en choklad sufflé nästa gång. :)

Det kan verka vara ganska knepigt i receptet, men du gör i princip bara en citron- och vaniljkräm och sedan viker man ner den i vispade äggvitor. Lätt som en plätt ;)

Jag har bifogat en video från Gordon Ramsay nedanför, bara så att du kan se några knep på hur man gör. Jag har använt hans tekniker men inte hans recept.

DU BEHÖVER:
6 port.

Rumstempererat smör och strösocker till formerna.

2,5 dl mjölk
1 vaniljböna, eller 1 tsk vanilj extrakt
1 dl strösocker
2 msk mjöl
2 tsk citronskal
1 juice av en citron
1 1/2 msk smör

4 stora ägg (separerade, du behöver alla 4 äggvitor och bara 3 äggulor)
3 msk strösocker

*Florsocker till garnering

Björnbärssås: 
10-12 färska björnbär
2 msk sirap eller honung
1 tsk citronsaft

*2 dl lätt vispad grädde till servering

GÖR SÅ HÄR:

 1. Börja med att göra Björnbärssåsen. Mosa björnbären i en liten kastrull och tillsätt sirap/honung och citronsaft. Låt koka ihop på lågvärme till en sås. Ställ åt sidan.
 2. Värm ugnen till 175 C (350f). Smörj 6 formar och strö runt med strösocker i hela formen, se till att täcka alla ytor. Ställ in i kylskåpet.
 3. Blanda 2 dl av mjölken och vaniljen i en medelstor kastrull och låt simmra på lågvärme. Blanda sedan i en skål: 1 dl strösocker, 2 msk mjöl, citronskal, 3 äggulor och resterande 1/2 dl mjölk tills det bildar en len smet.
 4. Ta ur vaniljstången från den heta mjölken och sakta vispa i en skvätt i smeten, se till att det blandas väl.
 5. Tillsätt sedan smeten till den heta mjölken i kastrullen och sätt låt simmra under omrörning tills den har tjocknat, ca 1 minut (ska ha samma konsistens som pudding).
 6. Rör i smöret och sedan citronsaften. Låt det svalna till rumstemperatur.
 7. I en annan skål vispar du de 4 äggvitorna i medelhög hastighet tills de blir skummiga och tillsätt sedan 3 msk socker men 1 msk i taget. Fortsätt vispa äggvitorna med hög hastighet tills de håller styva glansiga toppar.
 8. Rör försiktigt 1/3 av äggvitorna in i vanilj och citron blandningen och sedan vänd  försiktigt i resten av äggvitorna. Färgen ska vara jämn med inga ränder.
 9. Fyll varje sufflé form till toppen, använd en kniv till att släta ut smeten. Kör tummen runt kanterna för att ta bort smeten från kanterna, det gör det lättare för sufflé att stiga.
 10. Baka i mitten av ugnen i 25 till 30 minuter eller tills suffléerna har stigit och fått en gyllene topp. OBS: Öppna inte ugnen under den här tiden, eftersom sufflén kommer då att sjunka om du släpper ut värme.
 11. Garnera med florsocker och servera omedelbart innan dom förlorar sin höjd. Låt gästerna göra sitt eget hål i sufflén och tillsätt börnbärssåsen och vispgrädde.

NJUT! :)


LEMON AND VANILLA SOUFFLÉ w/ BLACKBERRY SAUCE AND WHIPPED CREAM

Yesterday I tried to make my first soufflé. And damn, it was so good and it was not as difficult as I thought. Thats why I just needed to do one more for you today so I could share my recipe and pictures. As you guys know, the pictures are very important for me and I just can’t take nice pictures in the dark, or I probably can but I prefer the daylight. Here in Iceland at this time of the year it gets dark quite early. Anyways, I did my soufflé again today and my recipe is just perfect, tasted like heaven and I can’t wait for you guys to try it out.

When I’ve decided to cook or bake something that I’ve heard is a bit tricky, I google different recipes and I check many youtube videos to see how other people are doing them and also learn the tricks on how to succeed.

This time I chose to do a lemon and vanilla soufflé as I just love that combination. And as I also wanted some kind of garnish I just did a simple blackberry sauce and some lightly whipped cream. And it worked so good together. If you never had a soufflé before it is like eating an airy hot mousse. It will rise in the oven but it will go down pretty fast but that’s normal, so you need to serve it right away. It is so yummy and you can flavour the soufflé with any kind of flavour you like, chocolate, mango, passion fruit, raspberry or what ever. I think I’m gonna try to do a chocolate soufflé next time. :)

It might look tricky in the recipe but you are basically just doing a lemon and vanilla curd and then folding it with beaten egg whites. Easy peasy ;)

I have attached a video from Gordon Ramsay down below, just so you can see some tricks on how to make them. I have used his techniques but NOT his recipe. 

YOU NEED: 
6 port. 

Room temp. butter and granulated sugar for the forms.

2.5 dl whole milk
1 vanilla bean, or you can use 1 tsp vanilla extract
1 dl granulated sugar
2 tbsp flour
2 tsp lemon zest
1 juice of one lemon
1 1/2 tbsp butter

4 large eggs (separated, you will need all 4 egg whites and only 3 yolks)
3 tablespoons granulated sugar

Confectioners’ sugar for dusting

Blackberry sauce: 
10-12 fresh blackberries
2 tbsp maple syrup or honey
1 tsp of lemon juice

2 dl lightly whipped cream for serving.

DO THIS:

 1. Start to make the blackberry sauce. Smash the blackberries in a small pot and add the syrup and lemon juice. Let cook together and simmer on low heat until a sauce. Set a side to cool.
 2. Preheat the oven to 175 C (350f). Butter 6 forms and roll granulated sugar throughout the form, making sure to cover all the surfaces. Set aside in the fridge.
 3. Bring 2 dl of the milk and the vanilla bean to just steaming in a medium pot set over low-medium heat. In a bowl, stir together 1 dl granulated sugar, 2 tbsp flour, the lemon zest, 3 egg yolks and the remaining 1/2 dl milk until it forms a smooth batter.
 4. Take out the vanilla bean from the hot milk and slowly whisk a splash of the hot milk into the batter, making sure to combine the ingredients until they are completely smooth. Add the tempered batter back to the hot milk in the pan and bring the mixture to a simmer, stirring constantly. Stir and cook the mixture until it has thickened (should have the texture as a pudding) for about 1 minute. Stir in the butter and then the lemon juice. Allow it to cool to room temperature.
 5. In a separate bowl, beat the 4 egg whites on medium high speed until they become foamy, and then add 3 tbsp of sugar but 1 tbsp at the time. Continue beating the egg whites on high speed until they hold stiff glossy peaks.
 6. Gently stir 1/3 of the egg whites into the vanilla mixture, then carefully fold in the remaining whipped egg whites. The mixture should be evenly coloured and light and bubbly, without egg white streaks or marbling.
 7. Fill each soufflé form to the top, and smoothen the top with a knife. Run your thumb around the edges to remove batter from the edges, it will make it easier for the soufflé to rise. Bake in the middle of the oven for 25 to 30 minutes or until the soufflé has risen and gotten a golden top. ATT: Don’t open the oven during this time, as the soufflé will then just fall and not rise.
 8. Dust the soufflés with powdered sugar and serve immediately before they lose their height. Let the guests make their own hole in the middle of the soufflé and add blackberry sauce and some lightly whipped cream.

 

ENJOY! :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s